Home
Het Leed dat CM/SM heet
Klachtenlijst CM/SM
Pijnbestrijding met PeaPure/Nieuws
syringomyelie en chiari like malformation
links
cavalier in de media
FORUM
FONDS Cavalierinfo.nl
CAVALIERINFO.NL
FORUM EN INFO VOOR DE LIEFHEBBER VAN CAVALIERS EN ANDERE KLEINE RASSEN
Het Leed dat CM/SM heet

 

Het leed dat Chiari like malformation/Syringomyelie heet.

 

De Cavalier King Charles Spaniel is denk ik 1 van die liefste en meest aanhankelijke rassen.
Dat veel van deze hondjes dagelijks last kunnen hebben van een te kleine schedel/of te veel herseninhoud is afschuwlijk.

Juist omdat dit van die lieve hondjes zijn en omdat hun staartje constant kwispelt is het voor een eigenaar vaak lastig te zien dat het hondje zich niet goed voelt !
Zelfs vele dierenartsen zijn helaas nog niet of te weinig op de hoogte ,deze vinden de Cavalier en/of hun eigenaar vaak een''aansteller''.
Het is voor een dierenarts vaak moeilijk im vast te stellen of de hond pijn heeft ,omdat een Cavalier altijd kwispelt en vrolijk over komt.

Meer dan 97% van alle Cavaliers [dit is wetenschappelijk aangetoond in >40 studies ]heeft CM .[chiari like malformation]
Dit houdt in dat bij een enorm aantal van deze Cavaliers de kleine hersenen[cerebellum] door de druk van het misvormde achterhoofdsbeen zijn oorspronkelijke  vorm verliest en dat een gedeelte van dat cerebellum door het achterhoofdsgat  wordt geperst,door de vreemde vorm kan er ook druk op de hersenstam ontstaan  ,dat dit tot vele klachten kan leiden spreekt voor zich!

In de verbinding van de hersenstam met het ruggemerg vindt ook de kruising van zenuwbanen plaats ,deze kruising zendt opdrachten vanuit de hersenen door naar alle lichaamsdelen.
Tevens bevat het centra die de hartslag, ademhaling, spijsvertering en bloeddruk reguleren.
Dit alles kan dan ook ernstige gevolgen hebben, zoals gevoelsstoornissen en verlamming.

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg ,normaal gesproken wordt dit alles beschermd door bot[de schedel] vliezen en vocht .
we stuiten bij de cavalier dan al op 2 problemen ,het bot van het achterhoofdsbeen is misvormd en zorgt voor obstruktie van de circulatie van het hersenvocht daardoor kan het vocht kan niet op een normale manier circuleren.

Voor het goed functioneren van het centrale zenuwstelsel is een gelijkmatige circulatie van het hersenvocht van het grootste belang. Helaas is dit door de CM niet mogelijk.
Doordat er obstructie is in de circulatie van dat hersenvocht ,krijgen honden juist bij opwinding last omdat dan het hersenvocht normaal gesproken sneller circuleert!
Als normale circulatie niet mogelijk is dan krijgt de hond drukschommelingen in de schedel , met als gevolg een uitzetten en inkrimpen van de schedelbeenderen,daardoor kan alles ''strak'' komen te staan en dit geeft dus enorme druk .[zie mijn onderschrift]

Het centrale zenuwstelsel, kan daardoor minder goed functioneren met als gevolg verstoringen van allerlei lichaamsfuncties.
Wat ik met dit stukje duidelijk wil maken is het volgende ,CM kan tot zeer veel uiteenlopende klachten leiden .
Door meer bekendheid en info te geven over CM en SM hoop ik dat hondjes en hun eigenaren niet steeds van het bekende kastje naar de muur worden gestuurd .

Vele klachten kunnen namelijk worden veroorzaakt door de CM .
Door de CM kunnen er syrinxen ontstaan [holtes in het ruggemerg]hierdoor kan weer druk onstaan op het ruggemerg en dit kan geleidelijk steeds meer schade veroorzaken ,ook hier zijn de klachten legio ,van krabben tot verlamming ![vaak verlamming van de achterhand]

De plaats, lengte en diameter van de syrinx[en ] heeft invloed op de ernst en hoeveelheid van de klachten .
Sommige hondje met grote syrinxen lopen jaren ''vrolijk'' rond terwijl anderen met '' alleen '' CM kunnen bijna niet meer lopen !
Het is altijd belangrijk alle andere dingen uit te sluiten want een hernia of spondylose/scoliose e.d kunnen ook dit soort klachten veroorzaken,daarom is een MRI scan aan te bevelen !
Ik hoop dat dit stuk meer inzicht geeft in de lichamelijke afwijking van dit ras .


© Jeannette van Leeuwen


Wil je de ziekte van Cavaliers ervaren, draag schoenen die 3 maten te klein zijn !!!